Ik ben jarenlang trouwe klant geweest bij Proximus: ik kocht elke maand braaf een herlaadkaart van 15 euro om mijn bonus van 1000 gratis sms'en te blijven behouden, die je kreeg bij het Generation tariefplan. Ik ben echter dat type klant die net iets meer verwacht van zijn operator: mobile internet om te beginnen en een API o.i.d. ๐Ÿ™‚
Voor mobile internet betaal je je helaas blauw bij Proximus. Over een API was nergens iets terug te vinden, en hun klantendienst was enkel bereikbaar via telefoon. Op heel het internet heb ik geen enkel e-mailadres teruggevonden van Proximus.

Dat (en nog enkele kleine ergernissen) dwongen me om over te schakelen naar een andere operator (hoewel ik verder tevreden was van Proximus).
Zodoende ben ik nu lid van Mobile Vikings, een nieuwe gsm operator in Belgiรƒยซ. Zij benutten het netwerk van Base om hun diensten aan te bieden. Ze zijn een MVNO ofwel Mobile Virtual Network Operator.

Voor elke 15 euro die je herlaadt bij Mobile Vikings krijg je maar liefst 1000 SMS'en en 1 GB datavolume!
Er zijn geen abonnementskosten, en je kan je kaart herladen via PayPal / overschrijving / Ogone.
Als je je huidig nummer wil behouden, ontvang je je nieuwe SIM-kaart zelfs gratis ๐Ÿ™‚
Verder zijn ze ook druk bezig met hun API (waarvoor enkele sympathisanten al wat apps hebben gemaakt). Dat is voor mij een groot pluspunt.

Vanaf m'n nieuwe SIM-kaart ontvangen, geactiveerd en opgeladen was, ging ik the beauty booty dan ook meteen eens uitproberen!
Ik moest eerst m'n gsm nog instellen (access point name e.d.) maar nadat die klus geklaard was kon ik meteen op internet.

In eerste plaats was ik echter overgeschakeld om de internetverbinding te kunnen tetheren naar mijn laptop. (Daarmee kan je dus surfen in de auto, op de trein, overal.)

Tethering in draadloze communicatie is de mogelijkheid om een apparaat zonder internetverbinding (zoals desktop, notebook of laptop) aan te sluiten op een mobiel apparaat (zoals gsm of PDA) met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen aan het apparaat zonder internetverbinding. (Wikipedia)

Toen ik een nieuwe bluetooth adapter instelde op m'n laptop, wou die helaas niet direct werken... dus hoe loste ik dat op? ๐Ÿ™‚
Vanaf hier ga ik ervan uit dat je internet werkend gekregen op je gsm (in mijn geval een Nokia 3120 classic), indien dat niet het geval is, zijn daar tutorials voor te vinden op de site van Mobile Vikings zelf ๐Ÿ˜‰

Welnu, er is altijd te mogelijk om aan de slag te gaan met software bloat zoals de Nokia PC Suite, maar hier doe ik het even op de propere manier:
Als je gsm via bluetooth verbonden is met de computer en de bluetooth modem bij je Netwerken/Adapters staat, kun je normaal gesproken op die manier verbinden met internet. Helaas is dat in de realiteit niet zo. Wanneer ik probeer te verbinden krijg ik fout 777 naar mijn hoofd gesmeten: "De verbindspoging is mislukt omdat de modem (of een ander verbindgsapparaat) op de externe computer niet werkt."

Dit valt gelukkig heel makkelijk op te lossen! Vul voor zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord "web" in. Bij het telefoonnummer zet je dan *99***1#. Tadaam ๐Ÿ™‚ That works like a charm! De 1 in de code staat voor de standaardinstellingen op je gsm waarmee hij probeert te verbinden (als je met je gsm op internet kan, moet dit dus ook werken). Verder zou ook de code *99# moeten werken indien je een data kabel (usbkabel) gebruikt om je gsm aan te koppelen op je pc.

Toen dat allemaal achter de rug was, ging ik even naar speedtest.net uit nieuwsgierigheid naar de downloadsnelheid.
Geklokt op 25KB/s viel dat al bij al goed mee voor mobile internet! MV heeft momenteel slechts een Edge netwerk, maar de upgrade naar 3G in januari komt dichterbij, en de hogere snelheden dus ook ๐Ÿ™‚